lunes, 5 de abril de 2010

Projecte activitat 4

Pensament de Voltaire

Voltaire, va ser un filòsof que va dedicar els seus escrits a la crítica dels anomenats escolàstics i sobretot als que es dedicaven a ensenyar la metafísica. A més tot i compartir moltes postures i pensaments bàsics que van acceptar tots els il·lustrats del seu moment, Voltaire té punts característics del seu pensament diferents a tots ells, com és aquesta carència d’optimisme per la metafísica i el progrés humà capaç de anar més enllà de la roïndat en la que estem sotmesos.
També pel que fa el tema de l’ésser humà, que es un tema essencial del pensament de Voltaire, aquest fa una forta crítica a un altre il·lustrat de la mateixa època, Rousseau, ja que per a Voltaire no creu en la innocència de l’ésser humà ni en una bondat natural, no creu que sigui sociable per naturalesa i que sigui la cultura i la societat qui pertorba l’home sinó que és el propi home qui genera les condicions.

Al contrari també del món que explica Leibniz, segons Voltaire el món no regeix per el principi del millor sinó del pitjor, ja que el mal del món no prové de Déu ni de la condició política sinó de l’home mateix. Per això per fer la vida tolerable cal el treball. Pel que fa Déu, accepta la tesis del deisme, una religió natural o racional que defensa la llibertat ideològica de culte i tolerància religiosa. Defensa un anticlericalisme radical, però no una postura atea, afirma l’existència de Déu.

Enllaços

www.cibernous.com/autores/voltaire/teoria/biografia.html

www.hiru.com/es/filosofia/filosofia_01900.html

thales.cica.es/rd/Recursos/rd99/ed99-0257-01/bvoltair.html

No hay comentarios: