lunes, 12 de enero de 2009

Definicions sobre individu, societat i cultura


Individu:
és qualsevol ésser autònom que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal.

Individualisme possessiu: és una teoria en que l’ésser humà és l’únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles.

Sociabilitat natural: és la teoria que parteix de la base que l’ésser humà és sociable per naturalesa perquè necessita la societat i la cultura per realitzar-se d’acord amb les capacitats pròpies.

Contractualisme: teoria que defensa que l’ésser humà no és sociable per naturalesa, sinó que la societat és una construcció artificial fruit d’un acord o contracte entre els éssers humans per evitar la lluita dels uns contra els altres.

Estat de natura: dins del contractualisme és l’estat originari en que es trobaven els éssers humans, on vivien en una associació caòtica, on estan el lluita contra els altres.

Pacte social: és una hipòtesi dins del contractualisme que parteix de l’ésser humà com a solitari i bo per naturalesa i que el canvi en societat és positiu però l’aparició de la societat privada i l’egoisme són el que posen en perill la convivència pacífica.

Antropologia social: és la ciència que estudia les cultures, la seva evolució i la seva estructura.

Socialització primària: és la part més important del procés de socialització ja que té com a objectiu introduir el subjecte dins de la societat, mitjançant la família, l’escola...

Cultura: és el conjunt d’aspectes, idees, tradicions,valors,costums i formes de conducta que un determinat grup humà accepta com a propis.

Subcultura:són grups de persones que viuen la cultura de manera diferent.

Contracultura:és un moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura.

Nous moviments socials: són ela grups socials alternatius que responen al buit que moltes persones senten davant un futur incert i volen trobar un sentit per diferents mitjans com ara Internet i protesten davant la cultura.

Civilització(Hantinton): segona Hantinton una civilització és l’agrupació cultural de més abast, el nivell d’identitat cultural més ampli que es pot distingir d’un ésser humà d’un altre.

Etnocentrisme: és una actitud davant la diversitat de cultures que analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura.

Xenofòbia: és el odi envers els estrangers que manifesta l’etnocèntric.

Aporofòbia: és el rebuig i menyspreu envers el poble que manifesta una persona etnocèntrica.

Racisme: és l’afirmació que diu que hi ha races superiors i inferiors.

Relativisme cultural: és l’actitud envers la diversitat cultural que proposa analitzar les diverses cultures des dels seus propis valors i recomana la tolerància cap a les diferents expressions culturals.

Universalisme: és una actitud que descobreix uns valors compartits amb altres cultures i ens condueix a una actitud intercultural que permet el diàleg entre cultures i evita que s’imposin unes a altres.

No hay comentarios: