domingo, 26 de octubre de 2008

comentari de text 2

ORTEGA Y GASSET

1. Idees principals.

2. títol

3. Comentari

4. Comparar amb altres.

1. El text de José Ortega y Gasset, ens vol donar a entendre que cada persona té una manera de veure les coses, tot i que contemplem el mateix paisatge. Cadascú tenim la nostra pròpia visió i perspectiva de la realitat, el nostre punt de vista respecte al que ens envolta,perquè cadascun de nosaltres són totalment diferents i podem arribar a pensar i a interpretar les coses depenen de com estem en aquell moment, del nostre voltant i de molts elements més. Per això el coneixement és un recull dels diferents punts de vista.

2. “Diferent punt de vista”

3. El text ens diu què els individus podem conèixer de la realitat tot allò que volem veure i captar d’ella, nosaltres captem tot allò que podem a través dels nostres sentits, sentiments i sobretot respecte el nostre punt de vista, el que nosaltres coneixem és en part, tot el conjunt de perspectives que proporcionem tots els individus, gràcies a les diferents visions davant d’una mateixa realitat.

Per aquesta raó no podrem arribar a conèixer la realitat tal com és, bé en par una mica però es molt difícil tenir tots els punts de vista i moltes vegades ens intentem convèncer als demés de que la nostre es la més aproximada, però segons el perspectivisme, això hauria de ser possible, es a dir el fet de conèixer la realitat a partir de tots els punts de vista.

4. El text defensa com a possibilitat del coneixement el perspectivisme. El perspectivisme, manté que si es pot conèixer la realitat però barrejant les diferents perspectives, es a dir la barreja dels diferents punts de vista que tenim els individus sobre la realitat. El perspectivisme es diferència del dogmatisme, perquè mentre el perspectivisme té en compte els diferents punts de vista, el dogmatisme manifesta que es pot conèixer la realitat i no accepta cap crítica. També, el perspectivisme es diferència del criticisme, perquè el criticisme creu que es possible obtenir coneixements certs, però sempre i quant siguem capaços de saber fins a on podem arribar a conèixer i també contrastar críticament els nostres coneixements amb la realitat, per això creu que el saber és fal·lible, es pot discutir.

No hay comentarios: