

1.Idees
El text ens està explicant com és d’individualisme possessiu. També els diferents propòsits que han de complir els humans perquè siguin completament individualistes, és a dir, lliures de la dependència dels altres, propietaris de si mateixos i la seva vida i sense tenir deutes cap a la societat.
2.Títol
“Llibertats de l’ésser humà”
3. Anàlisi
Aquest text ens està descrivint les bases de la teoria de d’individualisme possessiu. Defensa que l’ésser humà és lliure de la dependència dels altres, amb això el que vol dir és que és propietari de ell mateix, de les seves accions i capacitats. També manifesta que és lliure de les relacions amb els altres o bé diu que pot entrar en aquestes relacions per propi benefici, és a dir per els seus interessos de cobrir necessitats, que moltes vegades és complementen aquestes necessitats amb els altres a causa del propi benefici personal. Creu que l’ésser humà no deu res a la societat, sinó que la societat en si es basa en una relació mercantil, es a dir, que els uns es beneficien dels altres mútuament.
Crec que el virtual és real perquè genera en nosaltres una sèrie de percepcions i de sentiments que són reals. Una realitat molt diferent, que ens porta a imaginar i a creure el que ens transmeten, a partir d’un suport com un ordinador o un llibre. Són reals tot i que moltes vegades ho podem confondre, pel fet de no estar del tot segurs de la seva existència, o bé per un altre part ens poden semblar reals però dubtar pel fet de no tenir proves físiques. Però una cosa si es certa i es el fet de percebre i sentir. Per tant dues raons suficients per dir que el virtual pot ser real, per això tot aquest món nou que se’ns presenta el podem denominar com a realitat virtual.
1. Quina relació s’estableix en el text entre la “veritat” i la “vida” real de les persones?
Que la veritat té una adequació amb la realitat, per tant amb la vida real.
2. Quan es pot dir, segons el pragmatisme, que una idea és certa?
Quan la podem assimilar, fer vàlides, corroborar i verificar.
3. Trobes alguna semblança entre les afirmacions que apareixen en el text i el que de manera comuna s’entén per “pragmàtic”? Quina?
Si. Perquè serveix per un fi determinat, per tant és útil.
4. Pot haver-hi el cas d’idees certes sense conseqüències pràctiques? Raona la resposta i posa‘n algun exemple.
No. Perquè les idees certes són un apte per resoldre problemes o per satisfer necessitats.
5. Informació sobre William James.
James, William (1842-1910) Filòsof i psicòleg nord-americà, nascut a Nova York, i un dels fundadors del pragmatisme. Va començar ensenyant fisiologia, però es va inclinar primer cap a la psicologia -va introduir la psicologia experimental en EE. UU. i la seva obra Principis de psicologia basada i després cap a la filosofia. Al seu voltant va reunir a un molt notable grup de filòsofs, entre ells, George Santayana. Un altre dels interessos fonamentals de James va ser la moral i la religió.Tots els seus centres d'interès els integra James en la seva filosofia del pragmatisme. Per a ell, el pragmatisme, a més de representar la seva frontal oposició de tipus empirista (ell denominava al seu pensament «empirisme radical») a la filosofia llavors dominant, l'idealisme, és primer que res un mètode d'aprofundir en les qüestions que interessen a l'home, i en segon lloc una teoria de la o del sentit dels enunciats, que no arriba a conèixer-se més que en termes de conseqüències practiques.