martes, 30 de septiembre de 2008

El problema de la filosofia contemporània

- Perquè l’existència de l’home actual és centrífuga i penúltima?Quines conseqüències té per a nosaltres?

Perquè renuncia a adoptar actituds radicals i últimes, també fuig de si mateix, fa transcórrer la vida sobre la superfície de si mateix. Amenaça dissoldre la vida contemporània.

- Has viscut alguna vegada aquesta experiència que explica Zubiri de replegar-se sobre un mateix? Enumera les preguntes que l’has fet en aquests moments de soledat.

Molt poques vegades, però les preguntes venen a se com que faré d’aquí un temps, com serà el meu futur, que em decantarà la vida, què hi ha després de la mort...

- Per Zubiri, quin és el problema de la filosofia contemporània?

La seva fórmula intel·lectual, és a dir, plantejar correctament la qüestió metafísica, pensar en el futur i no en el moment.

viernes, 26 de septiembre de 2008

jueves, 25 de septiembre de 2008

Hipòtesi, llei i teoria

Què tenen en comú i en què es diferencien les lleis i les teories científiques?

Les lleis i teories tenen en comú que la teoria són conjunts de lleis. En canvi es diferencien en que la llei és una hipòtesi que ha sortit victoriosa del procés de comprovació i expressen el comportament o la relació que mantenen uns fenòmens de manera regular i invariable, mentre la teoria està mes sintetitzada, s’organitza de forma més complexa i per tant donen unitat a una ciència.

Busca algun exemple de teoria i indica algunes lleis que la formen.

Teoria de la relativitat(Albert Einstein), la componen les lleis del moviment(Isaac Newton).

Teoria de l’evolució(Darwin), la compon la llei de la selecció natural.

miércoles, 17 de septiembre de 2008

Definicions ciutadania

Ciutadà:persona que viu i forma part d’una ciutat.

Política: ciència on les persones aporten les seves idees per fer funcionar un país.

Democràcia: sistema polític que permet”sufragi universal”, es a dir que els ciutadans tenen dret a elegir qui governarà el país per mitjà d’eleccions.

Tirania: pressió sotmesa sobre els demés,amb la finalitat d’anul·lar-los com a persones i tenir-los sotmesos a una mena d’esclavitud.

Drets humans:és ho bàsic que han de tenir les persones per tal de ser elles mateixes i no ser anul·lades.

Estat de dret: son les normes establides per l’estat d’un país o be les normes que han de complir els ciutadans.

Individualisme: forma com es mostra una persona que només pensa en si mateixa, deixant en banda als demés.

Socialisme: sistema que es preocupa per el benestar de la societat.

Justícia: sistema que jutja les accions delictives dels ciutadans i que imposa sentència.

Poder: valor que es troba per sobre de tots.

martes, 16 de septiembre de 2008

La filosofia


La filosofia és una idea, un pensament o be el saber, que es troba entremig de la teologia i la mateixa ciència, ja que consisteix en fer suposicions i en creure en el que es diu, però a la vegada fa servir la raó humana.

La filosofia neix a partir de l’admiració i la sorpresa davant dels fenòmens més sorprenents, per això mateix cal plantejar els problemes i les preguntes per tal d’aproximar-se al seu objectiu.

Les preguntes més freqüents que es planteja la filosofia, sens dubte són preguntes relacionades amb l’existència humana, la creació de l’univers, el destí,la vida...preguntes que en algun moment se’ns ha passat pel cap a tots nosaltres, però que encara no estem segurs del tot, de tenir una resposta sòlida. A més la filosofia no té altre utilitat, més que plantejar al ésser humà qüestions i despertar el seu interès cap al coneixement, per tal de deixar en banda la seva ignorància. També el que vol aconseguir és entristir i contradir a l’ésser humà per tal de que detestin l’estupidesa i sobretot el que vol és denunciar la baixesa.